Wiosenne inspiracje - 5 białych win na cieplejsze dni

Wiosenne inspiracje - 5 białych win na cieplejsze dni

Wiosenne inspiracje – 5 białych win na cieplejsze dni

Nareszcie przyszła wiosna, przynajmniej ta kalendarzowa. Za oknami wygląda to różnie, zwłaszcza u mnie, bo piszę do was z mroźnej północy, więc ja tym bardziej potrzebuję słońca, przynajmniej w kieliszku. By nieco zaczarować rzeczywistość, przygotowałam listę pięciu białych win, które idealnie sprawdzą się na wiosenną (nie)pogodę. Przyjrzyjmy się bliżej białym winom, ich produkcji, szczepom winogron, z których są produkowane, oraz przekonajmy się, w jakich sytuacjach degustacyjnych sprawdzą się najlepiej.

Białe wino

Mimo że białe wino jest bardziej symbolem lata, to już pierwsze ciepłe promienie słońca zachęcają do sięgania po nie. To niemal naturalny odruch spowodowany tęsknotą za wysokimi temperaturami, swobodą, beztroską, długimi, ciepłymi wieczorami i wakacjami. Może nieco zbyt pochopny, jak krótkie spodenki na spacerze przy temperaturze piętnastu stopni celsjusza, ale co tam, niech każdy zaklina rzeczywistość na swój sposób. 

Z jakich szczepów produkuje się białe wino?

Wino białe produkowane jest głównie z białych winogron, ale nie każdy wie, że można je wytwarzać także z odmian o ciemnej skórce, czego doskonałym przykładem jest szampan. Nie sposób wymienić je wszystkie, ale na pewno słyszeliście o sauvignon blanc czy chardonnay, które uprawia się na całym świecie. Mamy też niemniej popularne: riesling, viognier czy muskat. W zależności od regionu, wina białe z tych szczepów będą się od siebie różniły – jestem przekonana, że to zróżnicowanie jest czynnikiem, który intryguje entuzjastów winiarstwa. W każdym regionie w winnicach uprawia się także szczepy, które są dla niego charakterystyczne, gdyż w panującym tam klimacie uzyskują najlepsze parametry – nigdzie poza RPA i Doliną Loary nie znajdziemy tak wyjątkowych win ze szczepu chenin blanc, tylko w Rías Baixas da się okiełznać wysoką kwasowość albariño, a wymagające godello doskonale odnajduje się w klimacie hiszpańskiego Bierzo. Nie oznacza to, że nigdzie indziej te odmiany nie występują, co to to nie. Producenci rozwijają się, eksperymentują, czyniąc – ku mojej i waszej uciesze – winiarską rzeczywistość bardziej barwną i różnorodną.

Różne metody produkcji białego wina

Produkcję białego wina można opisać według ogólnego schematu, ale w praktyce na każdym z etapów mogą zaistnieć różnice, w zależności od tego, jaki efekt końcowy winemaker chce uzyskać. Na początek odbywa się zbiór winogron, w sposób ręczny lub zautomatyzowany. Z zebranych gron wyciska się sok, który następnie jest filtrowany, by oddzielić go od zbędnych fragmentów owoców. Później, pod wpływem drożdzy, zachodzi fermentacja, podczas której cukry zamieniane są w alkohol. Po tym procesie wino zlewane jest znad osadu drożdżowego (lub nie, ale o tym innym razem) i w niektórych przypadkach przelewane do beczki, w której ma dojrzewać. Na koniec gotowy trunek jest klarowany i butelkowany. Zastosowanie różnych tradycyjnych metod produkcji oraz innowacyjnych rozwiązań na różnych jej etapach powoduje, że na rynku dostępny jest szeroki wachlarz różnorodnych rodzajów białego wina.

Rodzaje win białych

No dobrze, jakie zatem wina możemy uzyskać w procesie winifikacji białych (i nie tylko) winogron? Przekonajmy się!

Wino białe – klasyka w kieliszku

Zazwyczaj od klasycznego białego wina oczekujemy przede wszystkim tego, by było rześkie, orzeźwiające, lekkie i by dobrze gasiło pragnienie. To są powody, dla których sięgamy po nie, gdy tylko zrobi się cieplej. Niezależnie od tego, z jakiego szczepu wytwarzane jest wino, winemakerzy starają się wydobyć z winogron to, co najlepsze.

Wino białe starzone w beczkach – wyższy poziom smaku

Starzenie wina wytwarzanego z białych winogron nie jest powszechną praktyką. Mówiąc wprost – tylko nieliczne odmiany się do tego nadają. Wino białe, które po starzeniu w beczkach wiele zyskuje, produkowane jest ze szczepów chardonnay, riesling, verdejo, chenin blanc czy viognier. A co konkretnie zyskuje? Nuty maślane i waniliowe, głębię, oleistość. Beczka ma także moc ujarzmiania kwasowości. 

Wino musujące – wszyscy kochamy bąbelki

Tak jest! Wszyscy kochamy bąbelki. Czasem jest to miłość na dobre i na złe, a niektórzy darzą je miłością okazjonalną – co nie jest niczym negatywnym, bo przecież obecność w najważniejszych chwilach życia to nie lada wyróżnienie. Niezależnie od motywu, dla którego po nie sięgamy, wino musujące jest tak różnorodną kategorią, że każdy może się w nim zakochać. Różnice wynikające z użytych winogron i regionu, w którym dojrzewały, oraz zastosowanych metod produkcji sprawiają, że każdy może wybrać to, co lubi.

Kiedy wybrać wino białe?

Wino białe do posiłku – podkreślenie smaku potraw

Wino białe z powodzeniem można serwować w towarzystwie różnych potraw. Ogólna zasada sugeruje łączenie białych win z drobiem, warzywami, serami, sałatkami, owocami morza i rybami, czyli z lekkimi, delikatniejszymi daniami. Słodsze wino białe poleca się często do kuchni azjatyckiej lub deserów. Oczywiście już wiemy, że wino winu nierówne, ponieważ na jego smak wpływa szereg czynników. Dokładnych informacji na temat połączeń kulinarnych konkretnych win warto szukać na kontretykiecie, w opisach produktów na stronach internetowych lub u doradców w salonach specjalistycznych.

Białe wino na prezent? Bardzo proszę!

Czy warto podarować komuś białe wino? Oczywiście! i moja opinia nie ma nic wspólnego z tym, że w głębi serca jestem miłośniczką bieli, nawet zimną. Mam na to niepodważalne argumenty. Białe wino można podać w połączeniu z wieloma daniami, ale w większości będzie też doskonale smakowała jako aperitif. Wino musujące będzie doskonałe nawet dla osoby, która na co dzień nie pije wina, ponieważ bąbelki zawsze warto mieć pod ręką. Podobnie z winami, które mają potencjał do leżakowania, ponieważ mogą dłużej czekać na swoją kolej w piwniczce.

Wino białe – dobry wybór na każdą okazję

Oczywiście ten artykuł nie wyczerpuje tematu, ale bez obaw – jeszcze wielokrotnie do niego wrócimy. A teraz przejdźmy do konkretów. Przygotowałam listę pięciu win, które doskonale odnajdą się w różnych sytuacjach, co na pewno potwierdzą osoby, które już miały okazję ich spróbować. Co więcej, każde z nich jest zupełnie inne i absolutnie wyjątkowe. Zaczynajmy!
 
Porta 6 Vinho Verde już w pierwszej chwili zachwyca etykietą, której autorem jest Hauke Vagt, niemiecki artysta, który pokochał Lizbonę, co wyraża na swoich ilustracjach przedstawiających życie w tym mieście. A w butelce? Eksplozja świeżości owoców tropikalnych i kwiatów, zwieńczona subtelną nutą słodyczy. Zabierz je na piknik i ciesz się jego lekkością i doskonałym orzeźwieniem.
 
Paul Mas Mon Ma Viognier przyciąga wzrok wyjątkowym wyglądem, jednak serca podbija smakiem. Częściowo starzone w beczkach, dzięki czemu to białe wino jest oleiste i krągłe, ale z doskonale zachowaną świeżością. Zabierz je gdzie zechcesz, bo świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji.
 
Mantel Blanco Sauvignon Blanc to wyjątkowe białe wino z hiszpańskiej Ruedy. W starannym procesie winifikacji otrzymano wino doskonale zrównoważone, wyraziste, świeże – dokładnie takie, jakie powinno być. Najlepszy kompan owoców morza i ryb morskich w każdej postaci.
 
Kleine Zalze Family Reserve Chenin Blanc jest przykładem białego wina, które częściowo dojrzewa w beczkach, a częściowo w glinianych amforach, w obydwu przypadkach na osadzie. To pełne, kremowe, krągłe wino z około piętnastoletnim potencjałem starzenia, będzie doskonałym upominkiem zarówno dla bliskiej osoby, lub partnera biznesowego.
 
Paco & Lola Nº12 to jest topowe – i niezwykle urocze – wino, które cieszy się dużą popularnością i już dawno zyskało grupę stałych odbiorców. Aromatyczne, mineralne, owocowe i świeże – zabierz je na spotkanie z przyjaciółmi!
 
Powrót do blogu