
Polskie wina
WINO POLSKIE - CORAZ LEPIEJ, CORAZ WIĘCEJ
Tradycja produkcji wina w Polsce liczy ponad 1000 lat. Pierwszym regionem winiarskim były okolice Krakowa, gdzie winorośl uprawiano już w X wieku, o czym świadczą znaleziska na zboczach wzgórza wawelskiego. Intensyfikacja upraw była związana z rozwojem chrześcijaństwa i zapotrzebowaniem na wino do celów liturgicznych.
-
Cuvee Jutrzenka 2020 0,75 Saint Vincent
Dostawca:Saint Vincent Wina PolskieCena regularna 46,00 złCena regularnaCena jednostkowa / na46,00 złCena promocyjna 46,00 zł -
Cuvee Słoneczne 2020 0,75 Saint Vincent
Dostawca:Saint Vincent Wina PolskieCena regularna 49,00 złCena regularnaCena jednostkowa / na49,00 złCena promocyjna 49,00 zł

Złoty wiek polskiego wina przypadł na XVI i XVII wiek, kiedy to polscy królowie, m.in. Stefan Batory, wspierali rozwój winiarstwa, zdobywając uznanie za granicą. Wzrastała popularność trunku, który przestał być zarezerwowany jedynie dla duchowieństwa. Mieszczanie oraz niektórzy przedstawiciele polskiej szlachty zakładali własne plantacje, tworząc winnice kupieckie m.in. na Śląsku, w dolinie Odry i nad Wisłą.
W późnym średniowieczu, na przełomie XIII i XIV wieku, nastąpił znaczny rozwój winnic i winiarstwa w Polsce. Duży wkład w ten rozwój włożyli mnisi – przybyli z Włoch benedyktyni oraz pochodzący z Francji cystersi. Szczególnie ci ostatni, korzystając z wielowiekowej tradycji winiarskiej, sprowadzili do Królestwa Polskiego nowe odmiany winorośli, udoskonalając techniki uprawy i winifikacji. Winnice zakładane były przede wszystkim przy klasztorach i opactwach oraz przy dużych miastach.
Po II wojnie światowej, w okresie PRL, winiarstwo w Polsce podupadło. Dopiero w latach 80. XX wieku nastąpiło odrodzenie tej tradycji, głównie dzięki pasjonatom, takim jak Roman Myśliwiec z Jasła, który rozpoczął uprawę winorośli, wprowadzając nowe, bardziej odporne na klimat odmiany.
Współczesne winiarstwo w Polsce
Obecnie polskie winiarstwo przeżywa dynamiczny rozwój. W kraju istnieje prawie 400 winnic, które zajmują powierzchnię ponad 600 hektarów. Najwięcej upraw prowadzi się w Małopolsce, Dolinie Dolnej Wisły, na Podkarpaciu oraz na Śląsku. Wśród najważniejszych odmian uprawianych w Polsce znajdują się: rondo, regent, jutrzenka, johanniter, riesling, hibernal, pinot noir, seyval blanc, solaris, maréchal foch, muscat ottonel czy cabernet cortis.
Regiony winiarskie i winnice
Polskie winnice są rozproszone po całym kraju, jednak największe skupiska znajdują się w następujących regionach:
- Małopolska: Region o najdłuższej tradycji winiarskiej, z winnicami takimi jak Winnica Srebrna Góra czy Winnica Wieliczka.
- Podkarpacie: Obszar z dynamicznie rozwijającymi się winnicami, m.in. Winnica Płochockich.
- Lubuskie: Region z tradycjami winiarskimi sięgającymi średniowiecza, obecnie z winnicami takimi jak Winnica Gostchorze.
- Dolny Śląsk: Obszar z winnicami takimi jak Winnica Silesian, specjalizującymi się w produkcji win z odmian odpornych na chłodniejszy klimat.
Ciekawostki o polskim winie
- Renesans winiarstwa: W ostatnich latach polskie wina zdobywają coraz więcej nagród na międzynarodowych konkursach, co świadczy o rosnącej jakości krajowej produkcji.
- Winnice miejskie: W Polsce istnieją winnice położone w granicach dużych miast, takie jak Winnica Srebrna Góra w Krakowie, co stanowi unikat na skalę światową.
Odmiany hybrydowe: Ze względu na specyficzny klimat, polscy winiarze często sięgają po odmiany hybrydowe, które są bardziej odporne na chłodniejsze warunki, co pozwala na uzyskanie unikalnych smaków i aromatów.