
Producent
-
Botter (6)
-
Calvados Louis De Lauriston (1)
-
Capetta (9)
-
Casali (4)
-
Cattier Champagne (21)
-
Coppi (1)
-
De Stefani (11)
-
Drouin Calvados (2)
-
Heiderer Mayer (2)
-
Karas (1)
-
Kleine Zalze (3)
-
La Montina (4)
-
Mailly (11)
-
Maison Albert Bichot (2)
-
Maurice Schueller (2)
-
Moet Hennessy (13)
-
Paul Mas / Arrogant Frog (1)
-
Sabate I Coca (3)
-
Tenuta San Giorgio (6)
-
Tenute Orestiadi (1)
-
Tribaut Champagne (12)
-
Vidigal (1)
-
Vigneti Zanatta (1)
-
Vinicola del Sarral (7)
-
Wyborowa (6)
Kraj
Region
Cena
-
od
do

Wino musujące
Wino musujące – różne rodzaje
Wino musujące to takie, które ma bąbelki. Jednak wśród tak szerokiej kategorii możemy wyróżnić różne jego rodzaje, które różnią się od siebie pochodzeniem, odmianą użytych do jego wyprodukowania winogron czy zastosowaną metodą produkcji. Najbardziej popularny – którego nazwa często (błędnie!) używana jest do określenia całej kategorii tych win – jest Szampan. Prawdziwy Szampan pochodzi z francuskiej Szampanii, wytwarzany jest metodą tradycyjną, a główne szczepy dopuszczone do jego produkcji to Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Hiszpańskie wino musujące to Cava, a we Włoszech rządzi Prosecco. Mamy jeszcze Crémant, Corpinnat oraz wiele innych, produkowanych na całym świecie. Dbamy o to, by w naszej ofercie były dostępne różne rodzaje tej kategorii trunku, by każdy mógł wybrać najlepsze wino musujące dla siebie.
Metody produkcji win musujących
Na całym świecie stosuje się różne metody produkcji win musujących. Jednak najbardziej popularne są dwie: metoda tradycyjna oraz metoda Charmata. Produkcja z wykorzystaniem metody tradycyjnej jest droga i czasochłonna, jednak wzbogaca smak i aromat powstałego w ten sposób wina. Polega ona na tym, że wino poddawane jest drugiej fermentacji w butelce, na skutek czego powstają bąbelki oraz wytrąca się osad, i to właśnie pod wpływem kontaktu z nim produkt finalny staje się bogatszy aromatycznie i smakowo. Proces ten wymaga specjalnego sposobu przechowywania butelek w pozycji odwróconej i częstego obracania ich, co umożliwia gromadzenie się osadu w okolicy szyjki. Dzięki temu można w bezpieczny sposób usunąć osad, poprzez zamrożenie szyjki butelki. W ten sposób wytwarza się Szampana, Crémanta czy Cavę, oraz wiele innych win musujących na całym świecie.
Druga to metoda Charmata, która jest zdecydowanie tańsza i bardziej popularna od metody tradycyjnej. W tym przypadku wino poddaje się drugiej fermentacji w dużych, szczelnie zamkniętych zbiornikach, po czym gotowy produkt jest butelkowany. W ten sposób produkowane jest bardzo popularne Prosecco. To, jakiej metody produkcji win musujących użyto, ma decydujący wpływ na aromat i smak powstałego trunku. Warto więc smakować różnych win tej kategorii – dzięki nam jest to jeszcze prostsze.
Jakie wino musujące wybrać?
Jeśli zastanawiacie się, jakie wino musujące wybrać, nie mogliście trafić lepiej. Dbamy o to, by nasza oferta dawała Wam wiele możliwości. Każdy z produktów opisany jest w wyczerpujący sposób, który pozwala na wizualizację smaku i aromatu trunku. Wygodna wyszukiwarka umożliwia przefiltrowanie cech i łatwe odnalezienie takich pozycji, jakich szukacie. Szeroki zakres cen, rodzajów, kolorów i stopni wytrawności produktów sprawi, że podjęcie decyzji o tym, jakie wino musujące wybrać, już nigdy nie sprawi Wam problemów.