
Producent
-
Aceo Ltd, Hillside Farm (15)
-
Armorik Warenghem (10)
-
Basque (4)
-
Benriach (1)
-
Brown Forman (8)
-
Cedc (5)
-
Cedc Dodatkowy (1)
-
Cedc Obowiązkowy (13)
-
Cedc Opcjonalny (2)
-
Cutty Sark (10)
-
Diageo (40)
-
Douglas Laing & Co (14)
-
Glenallachie (27)
-
Guy Lheraud Cognac (1)
-
Hven (8)
-
John Distilleries (19)
-
Kilchoman (9)
-
Loch Lomond / Glen Scotia (11)
-
Lublin (10)
-
Milk & Honey (20)
-
Moet Hennessy (12)
-
Nagahama (1)
-
Nikka (3)
-
Padro I Familia (2)
-
Pol M&P (1)
-
Springbank (1)
-
Stumbras (11)
-
Toorank (4)
-
United Bererages (12)
-
Wenneker (1)
-
Wyborowa (28)
Kraj
Region
Smak
Cena
-
od
do

Whisky
Skąd pochodzi whisky?
Whisky zyskuje coraz większą popularność w Polsce i na świecie. Jest to trunek ciekawy nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także z uwagi na swoją historię. Odpowiedź na pytanie o to, skąd pochodzi whisky, nie jest wcale taka oczywista. Pierwsza udokumentowana wzmianka na temat wytwarzania whisky w Szkocji pochodzi z 1495 roku, jednak treść tego zapisu sugeruje, że produkcja była już wtedy dosyć dobrze rozwinięta. Należy zatem wnioskować, że sama sztuka destylacji tego trunku pojawiła się tam dużo wcześniej. Nie istnieją jednak żadne źródła, które pozwalałyby ustalić, skąd pochodzi whisky i jak trafiła do Szkocji. Można jedynie snuć domysły i wnioskować na podstawie legend – a te często prowadzą do konkluzji, że z dużym prawdopodobieństwem trafiła tam z Irlandii, na której ziemie przywiózł ją św. Patryk z terenów dzisiejszej Francji.
Jak powstaje whisky? Rodzaje złocistego trunku
Wiemy już skąd whisky – prawdopodobnie – pochodzi, warto teraz prześledzić, jak powstaje whisky. Sztuka destylacji wymaga skrupulatności na każdym jej etapie. Pierwszy krok to wybór gatunku zboża, które najpierw poddaje się słodowaniu, czyli kiełkowaniu w odpowiednich warunkach, co uwalnia cukry potrzebne do fermentacji, następnie suszeniu i mieleniu. Kolejne etapy to zacieranie, a później fermentacja, podczas której cukier zamieniany jest w alkohol. Dalej bardzo ważny etap, czyli destylacja, a na koniec (niemniej ważny) dojrzewanie w beczkach. Z wiedzą o tym, jak powstaje whisky, możemy przejść do jej rodzajów.
W zależności od tego, jaki gatunek zboża został wybrany, możemy uzyskać:
- malt whisky – na bazie słodu jęczmiennego; w tej grupie możemy wyróżnić single malt (wyprodukowana w jednej destylarni) oraz blended malt (połączenie co najmniej dwóch single malt z różnych destylarni);
- grain whisky – na bazie różnych zbóż;
- blended whisky – mieszana.
Najlepsza whisky na prezent
Czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, co pije osoba, którą chcemy obdarować – bo najlepsza whisky na prezent to taka, która trafi w gust odbiorcy. Spektrum smaków i aromatów, jakie oferuje nam ten rodzaj alkoholu, jest tak szerokie, że bez wątpliwości każdy znajdzie coś w stylu, który mu odpowiada. Możemy wybierać spośród codziennych blended whisky, które będą również doskonałą bazą do drinków, single malt, bardzo często z określeniem długości starzenia w beczkach różnego rodzaju, bardzo charakternych whisky torfowych czy edycji kolekcjonerskich. Najlepsza whisky na prezent to taka, która, oprócz interesującego nas profilu aromatyczno-smakowego, mieści się w założonym budżecie, oraz którą możemy nabyć w bezpieczny i wygodny sposób. U nas z łatwością wybierzesz prezent, który spełni wszystkie Twoje wymagania.