

Whiskey
Whiskey
Whiskey jest odpowiednikiem whisky. Zapis ten stosuje się w odniesieniu do destylatów wytworzonych w Irlandii (irish whiskey) oraz w Stanach Zjednoczonych (tennessee whiskey, bourbon whiskey). Whiskey jest destylatem zbożowym starzonym w beczkach dębowych. Surowce, które mogą być użyte do jej wytwarzania, określone są w przepisach, które regulują produkcję tych trunków i różnią się w zależności od rodzaju whiskey. Nasz zespół starannie wybiera tylko te trunki, które odznaczają się najwyższą jakością, by zadowolić podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów.
Whiskey irlandzka
Tradycyjna whiskey irlandzka produkowana jest z słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, a na jej etykiecie znajdziemy oznaczenie pot still. Jest to trunek unikalny, szlachetny, który odznacza się bogatym smakiem, lekkością, gładką strukturą i niepowtarzalnym charakterem. Współcześnie tylko niewielka część irlandzkich whiskey jest produkowana w ten sposób. Częściej spotkamy irish malt whiskey, która produkowana jest w stu procentach ze słodowanego jęczmienia. Bardzo duży wpływ na jej smak i aromat ma proces leżakowania w dębie, a dokładnie jego długość i rodzaj użytych do tego celu beczek. W tej kategori trunków możemy wyróżnić także wersję blended, która jest mieszanką różnych rodzajów irlandzkiej whiskey.
Tennessee Whiskey
Tennessee whiskey produkowana jest w USA, w stanie Tennessee. Jest trunkiem podobnym do bourbona, ponieważ główną rolę w mieszance surowców przeznaczonych do jej produkcji odgrywa kukurydza. Najważniejszą rzeczą, która odróżnia te dwa rodzaje destylatów, jest etap filtrowania przez węgiel drzewny, którego nie stosuje się w przypadku bourbona. Jest to charakterystyczny element wytwarzania tennessee whiskey, dzięki któremu destylat zyskuje unikalny kolor i smak. Ten wyjątkowy alkohol niewątpliwie zasługuje na uwagę i nie powinien być pomijany podczas poznawania świata destylatów typu whisky.