Producenci

Tequila

1800 TEQUILA ANEJO 0,7 38% 1800 TEQUILA ANEJO 0,7 38%
Cena:

129,00 zł

szt.
zobacz więcej
CASAMIGOS ANEJO TEQUILA CASAMIGOS ANEJO TEQUILA
Producent: Diageo
Cena:

463,00 zł

szt.
zobacz więcej
CASAMIGOS BLANCO TEQUILA CASAMIGOS BLANCO TEQUILA
Producent: Diageo
Cena:

368,00 zł

szt.
zobacz więcej
CASAMIGOS MEZCAL JOVEN TEQUILA CASAMIGOS MEZCAL JOVEN TEQUILA
Producent: Diageo
Cena:

492,00 zł

szt.
zobacz więcej
CASAMIGOS REPOSADO TEQUILA CASAMIGOS REPOSADO TEQUILA
Producent: Diageo
Cena:

421,00 zł

szt.
zobacz więcej
EL JIMADOR REPOSADO 0,7L EL JIMADOR REPOSADO 0,7L
Producent: Brown Forman
Cena:

115,00 zł

szt.
zobacz więcej
OLMECA ALTOS PLATA silver  0,7 OLMECA ALTOS PLATA silver 0,7
Producent: Wyborowa
Cena:

149,00 zł

szt.
zobacz więcej
OLMECA ALTOS REPOSADO gold 0,7 OLMECA ALTOS REPOSADO gold 0,7
Producent: Wyborowa
Cena:

169,00 zł

szt.
zobacz więcej
OLMECA ANEJO (GOLD) 0,7 OLMECA ANEJO (GOLD) 0,7
Producent: Wyborowa
Cena:

123,00 zł

szt.
zobacz więcej
OLMECA BLANCO (SILVER) 0,7 OLMECA BLANCO (SILVER) 0,7
Producent: Wyborowa
Cena:

99,00 zł

szt.
zobacz więcej

Tequila

Tequila – smak Meksyku

Tequila jest meksykańskim destylatem ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Jest to trunek wyjątkowy, ponieważ, w przeciwieństwie do różnych alkoholi ze zbóż czy winogron, destylat z agawy produkowany jest tylko w Meksyku, w pięciu wybranych stanach. Na rynku dostępne są produkty skategoryzowane jako tequila mixto, które oprócz soku z agawy niebieskiej zawierają także inne odmiany tego surowca oraz dodatkowe składniki, jak cukier, melasę czy syrop z trzciny cukrowej. Na tequili, do produkcji której użyto tylko niebieskiej agawy, znajdziemy informację „100% blue agave”. Tequila dzieli społeczność na jej zwolenników i przeciwników. A może przeciwnicy tego unikalnego trunku nie znaleźli po prostu jeszcze takiej, która by im odpowiadała? 

Jak wytwarza się tequilę?

Tequilę wytwarza się z soku z agawy, głównie niebieskiej. Sok z agawy poddaje się fermentacji, a następnie dwukrotnie destylowany w miedzianych alembikach lub kolumnach do destylacji ze stali nierdzewnej. Na tym etapie destylat jest bezbarwny i w takiej postaci – po rozcieńczeniu do uzyskania pożądanej zawartości alkoholu – może już zostać zabutelkowany. Inną drogą jest umieszczenie tequili w beczkach i pozostawienie jej na jakiś czas. O tym, jak dużo czasu trunek spędził w beczce, informuje odpowiednie oznaczenie na etykiecie:

 

  • reposado – leżakuje od dwóch miesięcy do roku,
  • añejo – od roku do trzech lat spędza w beczce,
  • extra añejo – minimum trzyletni kontakt z dębem.

 

W miarę upływu czasu beczkowana tequila zyskuje charakterystyczną barwę oraz bogactwo aromatów. 

Sposoby picia tequili

Najbardziej popularny sposób na picie tequili polega na łączeniu jej z solą i limonką w konkretnej sekwencji. Na początek zlizujemy z dłoni wcześniej przygotowaną sól, później pijemy tequilę, a na koniec zagryzamy ją cytryną, by zneutralizować smak. Jednak wysokiej jakości trunki, zwłaszcza te starzone w dębowych beczkach, można degustować solo, bez żadnych dodatków. Bardzo popularne jest mieszanie tequili w drinkach, wśród których najbardziej popularne są Margarita i Tequila Sunrise. Tequilę można pić na wiele sposobów, wystarczy znaleźć ten najbardziej odpowiedni dla siebie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium