

Sake
Co to jest sake?
Sake to rodzaj alkoholu wytwarzanego z ryżu. Kojarzone jest głównie z Japonią, choć przywędrowało do tego kraju z Chin wraz z kulturą uprawy ryżu. Co ciekawe, ten rodzaj alkoholu w samej Japonii nosi inną nazwę – nihonshu, co oznacza „japoński alkohol”. Natomiast sake dla japończyków to określenie używane odnośnie do każdego rodzaju alkoholu. Przypisanie tego trunku do konkretnej, znanej nam kategorii jest trudne, ponieważ proces produkcji przypomina wytwarzanie piwa, natomiast sam produkt finalny bardziej kojarzy się z winem.
Sake – produkcja i rodzaje
Produkcja sake wymaga odpowiedniej wiedzy i skrupulatności. Sake powstaje na skutek fermentacji odpowiedniego rodzaju ryżu. W tym procesie zasadniczą rolę odgrywają specjalne drożdze, zwane kōji. W efekcie możemy uzyskać różne rodzaje trunku, które są niemal niemożliwe do sklasyfikowania, ponieważ istnieją ich setki. Różnią się między sobą między innymi stopniem wytrawności, a najłatwiejsze w odbiorze są te słodsze.
Jak pić sake?
To, jak pić sake, zależy od tego, z jakim trunkiem mamy do czynienia. Te klasyczne serwujemy na ciepło, podgrzane w kąpieli wodnej i rozlane do czarek, które nazywają się choco. Te bardziej szlachetne odmiany można podawać delikatnie schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Z uwagi na mnogość różnych rodzajów tego trunku, nie jest łatwo jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie „Jak pić sake?”. Najbezpieczniej jest, o ile to możliwe, sugerować się wskazówkami zawartymi na etykiecie produktu.