Producenci

Grappa

BUTELKA SEKWANA WINOGRONO 0,5L GRAPPA  W BUTELKA SEKWANA WINOGRONO 0,5L GRAPPA W
Producent: M&P
Cena:

259,00 zł

szt.
zobacz więcej
CAPARZO GRAPPA RISERVA 0,5 43% CAPARZO GRAPPA RISERVA 0,5 43%
Producent: Caparzo
Cena:

338,00 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA BIANCA 0,2L                 RONER GRAPPA BIANCA 0,2L RONER
Producent: Roner
Cena:

89,90 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA BIANCA 0,7L la delicata     RONER GRAPPA BIANCA 0,7L la delicata RONER
Producent: Roner
Cena:

168,00 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA CHARDONNAY KARTON 0,7L      RONER GRAPPA CHARDONNAY KARTON 0,7L RONER
Producent: Roner
Cena:

269,90 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA GOLD MIGNON MINI 0,04       RONER GRAPPA GOLD MIGNON MINI 0,04 RONER
Producent: Roner
Cena:

19,00 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA GOLD ORO 0,7L   RONER GRAPPA GOLD ORO 0,7L RONER
Producent: Roner
Cena:

189,90 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA PINOT NOIR KARTON 0,7L  RONER GRAPPA PINOT NOIR KARTON 0,7L RONER
Producent: Roner
Cena:

275,00 zł

szt.
zobacz więcej
GRAPPA VIA ROMA BRUNELLO 0,7L 40% GRAPPA VIA ROMA BRUNELLO 0,7L 40%
Producent: Zanin
Cena:

287,00 zł

szt.
zobacz więcej

Grappa

Grappa – kariera od pucybuta do milionera

Grappa pierwotnie była alkoholem przeznaczonym dla najbiedniejszych, gdyż surowcami do jej wytwarzania były resztki po produkcji wina dla szlachty. 

Pozostałości te – szypułki, skórki i pestki winogron – były destylowane i dawały trunek mocny, piekący, ale przede wszystkim tani. Dopiero z czasem dostrzeżono potencjał tego produktu. Zaczęto stosować staranne metody destylacji, używano wytłoczyn z najlepszych winogron, dzięki czemu otrzymywano trunek łagodniejszy i bardziej przyjazny. To w połączeniu z dbałością o prezencję wizualną butelki spowodowało, że grappa z czasem zmieniła status i stała się trunkiem wysokiej jakości. 

Różne rodzaje grappy

Grappa wytwarzana jest ze skórek, szypułek i pestek winogron pozostałych po produkcji wina. Surowce te są poddane fermentacji, a następnie destylacji. To, co zrobimy dalej z powstałym w ten sposób destylatem, pozwala uzyskać różne rodzaje grappy. Wśród nich mamy:

  • giovane – młoda grappa
  • affinata – minimum 12 miesięcy w beczkach
  • invecchiata – leżakuje 12-18 miesięcy w beczkach
  • stravecchia – minimum 18 miesięcy dojrzewania w beczkach.

Beczka wzbogaca smak i aromat umieszczonego w niej trunku oraz nadaje mu kolor. Na jakość grappy wpływa także wybór surowców. Te, które pozostają po produkcji największych win, czynią ten trunek szlachetnym. Nasz zespół dba o to, by różne rodzaje grappy były na wyciągnięcie ręki. W naszym sklepie z łatwością wybierzesz idealny produkt dla siebie.

Jak pić grappę? 

Wiemy już, z jakim trunkiem mamy do czynienia. Pozostaje pytanie – jak pić grappę? Najczęściej pija się nią w kieliszkach do wódki, ale istnieją także naczynia specjalnie zaprojektowane do degustowania grappy. Trunek ten jest idealnym digestifem, który pity po posiłku wspomaga trawienie. Bardzo popularnym we Włoszech napojem jest caffè corretto, czyli kawa wzbogacona porcją grappy. Wypróbuj wszystkie te sposoby i odkryj, jak Ty najbardziej lubisz pić grappę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium