
Producent
Kolor
Smak
Cena
-
od
do


229,00 zł
Grappa
Grappa – kariera od pucybuta do milionera
Grappa pierwotnie była alkoholem przeznaczonym dla najbiedniejszych, gdyż surowcami do jej wytwarzania były resztki po produkcji wina dla szlachty.
Pozostałości te – szypułki, skórki i pestki winogron – były destylowane i dawały trunek mocny, piekący, ale przede wszystkim tani. Dopiero z czasem dostrzeżono potencjał tego produktu. Zaczęto stosować staranne metody destylacji, używano wytłoczyn z najlepszych winogron, dzięki czemu otrzymywano trunek łagodniejszy i bardziej przyjazny. To w połączeniu z dbałością o prezencję wizualną butelki spowodowało, że grappa z czasem zmieniła status i stała się trunkiem wysokiej jakości.
Różne rodzaje grappy
Grappa wytwarzana jest ze skórek, szypułek i pestek winogron pozostałych po produkcji wina. Surowce te są poddane fermentacji, a następnie destylacji. To, co zrobimy dalej z powstałym w ten sposób destylatem, pozwala uzyskać różne rodzaje grappy. Wśród nich mamy:
- giovane – młoda grappa
- affinata – minimum 12 miesięcy w beczkach
- invecchiata – leżakuje 12-18 miesięcy w beczkach
- stravecchia – minimum 18 miesięcy dojrzewania w beczkach.
Beczka wzbogaca smak i aromat umieszczonego w niej trunku oraz nadaje mu kolor. Na jakość grappy wpływa także wybór surowców. Te, które pozostają po produkcji największych win, czynią ten trunek szlachetnym. Nasz zespół dba o to, by różne rodzaje grappy były na wyciągnięcie ręki. W naszym sklepie z łatwością wybierzesz idealny produkt dla siebie.
Jak pić grappę?
Wiemy już, z jakim trunkiem mamy do czynienia. Pozostaje pytanie – jak pić grappę? Najczęściej pija się nią w kieliszkach do wódki, ale istnieją także naczynia specjalnie zaprojektowane do degustowania grappy. Trunek ten jest idealnym digestifem, który pity po posiłku wspomaga trawienie. Bardzo popularnym we Włoszech napojem jest caffè corretto, czyli kawa wzbogacona porcją grappy. Wypróbuj wszystkie te sposoby i odkryj, jak Ty najbardziej lubisz pić grappę.