Producenci

Calvados

CALVADOS DROUIN XO 0,7L 40% CALVADOS DROUIN XO 0,7L 40%
Cena:

482,00 zł

szt.
zobacz więcej

Calvados

Calvados – brandy w normandzkim wydaniu

Calvados jest rodzajem brandy, czyli destylatem produkowanym z owoców, a konkretnie jabłek i/lub gruszek. Jego ojczyzną jest Normandia, gdzie w departamencie Calvados wytwarza się najlepsze tego rodzaju trunki. Historia nieco przypomina losy grappy, ponieważ kiedyś był on trunkiem klasy robotniczej, podczas gdy doskonały cydr był przeznaczony dla wyższych klas. Zyskał jednak sławę, gdy filoksera spustoszyła francuskie winnice, w efekcie czego brandy z winogron była mniej dostępnym trunkiem. Calvados jest trunkiem niezwykle eleganckim i wyrafinowanym, a jednak wciąż mało popularnym. Spróbuj calvadosu – nie pozwól, by ominęła cię ta niezwykła przyjemność, płynąca degustacji tego alkoholu.

Rodzaje calvadosu

Produkcja calvadosu jest uregulowana prawnie. Do jego wytwarzania dopuszcza się wybrane odmiany jabłek i gruszek, które muszą pochodzić z konkretnych obszarów geograficznych, które zyskały status AOC ( apelacja kontrolowanego pochodzenia).

  • Calvados AOC – panują tu najbardziej liberalne zasady produkcji.
  • Calvados pays d’Auge AOC – ściśle określona metoda destylacji oraz wskazanie na maksymalny udział 30% gruszek.
  • Calvados Domfrontais AOC – użycie minimum 30% gruszek oraz minimalny trzyletni okres dojrzewania w dębowych beczkach.

Beczka ma moc wzbogacania trunku o aromaty i smaki, co dodaje mu złożoności i wyrafinowania. Tak jak w przypadku brandy i koniaku, na butelkach calvadosu również znajdziemy oznaczenia dotyczące długości starzenia w beczkach dębowych, które są podobne do tych, które spotykamy na etykietach wspomnianych trunków. Fine dojrzewa minimum dwa lata w beczkach, reserve minimum trzy, VSOP mówi nam o co najmniej czterech latach starzenia, a hors d’age, extra czy XO jest zarezerwowane do oznaczenia dla destylatów minimum sześcioletnich. 

W jakiej formie calvados smakuje najlepiej?

Calvados smakuje najlepiej pity solo, podany w kieliszkach degustacyjnych, które uwalniają aromaty trunku, w temperaturze pokojowej. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, na zaostrzenie apetytu, oraz digestif, by wspomóc trawienie. To są klasyczne zastosowania calvadosu, ale na tym nie koniec. Calvados jest doskonałym dodatkiem do koktajli, świetnie miesza się z owocowymi składnikami. Daj się ponieść fantazji i sprawdź kilka sposobów degustacji tego trunku. Dzięki temu ocenisz, w jakiej formie Tobie calvados smakuje najlepiej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium