

Absynt
Co to jest absynt? Tajemnica „zielonej wróżki”
Absynt jest alkoholem, który wzbudza kontrowersje – przez swoją historię i wyjątkowe właściwości. Jego nazwa pochodzi od rośliny, która jest jego głównym składnikiem – piołunu (łac. Artemisia absinthium). I to właśnie on, a dokładnie zawarty w nim tujon, jest zasadniczym źródłem zamieszania wokół „zielonej wróżki”, z uwagi na swoje właściwości psychoaktywne. Tak alkohol, pierwotnie stworzony jako lekarstwo, stał się najbardziej popularnym trunkiem swego czasu, a jednocześnie czynnikiem, który wywołał niepokoje społeczne i pewnego dnia został zdelegalizowany. Z czasem produkcja absyntu została zalegalizowana i nastąpiło odrodzenie francuskich tradycji wytwarzania tego trunku, jednak od tej pory dzieje się to pod ścisłą kontrolą, ze szczególnym wskazaniem na maksymalną zawartość tujonu. Absynt to niewątpliwie trunek, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.
Jak produkowany jest absynt?
Podstawowymi składnikami, z jakich produkowany jest absynt, są piołun, koper włoski i anyż, jednak często używa się także innych ziół, które są wspólnie macerowane z alkoholem, a następnie destylowane. Według tradycyjnych receptur, po tym etapie następuje jeszcze maceracja wtórna, która nadaje trunkowi wyjątkowy zielony kolor, dzięki któremu absynt zyskał sławę pod nazwą „zielona wróżka”. Na koniec gotowy destylat jest rozcieńczany wodą do uzyskania pożądanego poziomu alkoholu. W efekcie otrzymuje się bardzo aromatyczny i intensywny w smaku trunek, który zachwyca bogactwem ziół, charakterystyczną goryczką i intrygującą barwą. Sposób, w jaki produkowany jest absynt, pozwala na uzyskanie unikalnego trunku, którego zdecydowanie warto spróbować.
Jak pić absynt?
Istnieje tradycyjna metoda, która wskazuje na to, jak pić absynt. Polega ona na tym, że trunek wlewamy do szklanki, a następnie pokrywamy ją specjalną łyżeczką – która często dołączona jest do opakowania – na której kładziemy kostkę cukru. Następnie wlewamy powoli lodowatą wodę tak, by roztopić cukier, w stosunku 5 części wody na jedną część alkoholu. Innym sposobem jest przelanie przez cukier porcji absyntu, a następnie podpalenie kostki cukru. Po tym, jak płomień się wypali, przelewa się wodę przez łyżeczkę. Trunek ten z powodzeniem może być także składnikiem różnych koktajli. Odpowiedź na pytanie „jak pić absynt?” jest prosta – tak jak lubisz. Wybierz absynt i przekonaj się, w jakiej wersji smakuje Ci najbardziej.