
Producent
Region
Smak
Cena
-
od
do

Bourbon
Czy bourbon to whisky?
Bourbon jest trunkiem tej samej kategorii co whisky, jednak w amerykańskiej interpretacji. Tak samo mamy zatem destylat zbożowy, który dojrzewa w beczkach, jednak różnice zaczynają się już na etapie wyboru surowców. Aby trunek mógł zostać nazwany bourbonem, musi spełnić kilka warunków. Pierwszym z nich jest konieczność zastosowania mieszanki zboża, w której kukurydza stanowi minimum 51%. Do dojrzewania mogą zostać użyte tylko nowe, wypalone beczki, a długość tego procesu musi trwać co najmniej dwa lata. Bardzo ważne jest także to, by wszystkie składniki były w pełni naturalne. Ostatnim warunkiem jest to, że destylat nie może mieć więcej niż 80% zawartości alkoholu. Spełniając te wszystkie kryteria podczas produkcji, otrzymujemy bourbon, czyli odpowiednik whisky w amerykańskiej odsłonie.
Jak powstaje bourbon?
O tym, jak powstaje bourbon, wspomina już poprzedni akapit, jednak rozwińmy trochę tę myśl. Mimo to, że wymagania są nieco niższe, kukurydza stanowi często 70% mieszanki zbóż. Uzupełnia się ją żytem, pszenicą lub jęczmieniem. Powstaje z nich zacier, który poddaje się fermentacji, a następnie destylacji. Powstały alkohol przelewa się do dębowych beczek – koniecznie wypalanych i pierwszego użycia – a po zakończeniu leżakowania rozcieńcza się go wodą do uzyskania pożądanego poziomu alkoholu, nie mniejszego niż 40%.
Jak pić bourbon?
Na pytanie „jak pić bourbon” można znaleźć wiele odpowiedzi. Możemy solo, w temperaturze pokojowej lub na kostce lodu, możemy też potraktować go jako bazę do rozmaitych drinków. To wszystko zależy od tego, jakie są Twoje preferencje.
Zatem jeszcze raz – jak pić bourbon? Tak jak lubisz! Nie jesteśmy zwolennikami wskazywania jedynej słusznej metody. Uważamy, że każdym alkoholem należy się delektować w sposób, jaki najbardziej nam odpowiada. Ale żeby wyrobić sobie gusta, trzeba przede wszystkim próbować, eksperymentować i sprawdzać. Dlatego już dziś wybierz bourbon najlepszy dla siebie i ciesz się nim w dowolnej formie.