Producenci

Bourbon (Whiskey amerykańska)

BAKERS BOURBON 0.7L BAKERS BOURBON 0.7L
Producent: Lublin
Cena:

359,00 zł

szt.
zobacz więcej
BUFFALO TRACE 0,7 40% BUFFALO TRACE 0,7 40%
Cena:

95,00 zł

szt.
zobacz więcej
BULLEIT BOURBON 0,7 45% BULLEIT BOURBON 0,7 45%
Producent: Diageo
Cena:

129,90 zł

szt.
zobacz więcej
BULLEIT BOURBON RYE  0,7  45% BULLEIT BOURBON RYE 0,7 45%
Producent: Diageo
Cena:

153,00 zł

szt.
zobacz więcej
DUBLINER WHISKEY LIQUEUR 0,7 DUBLINER WHISKEY LIQUEUR 0,7
Producent: Lublin
Cena:

89,99 zł

szt.
zobacz więcej
GENTELMAN JACK 0,7 kartonik GENTELMAN JACK 0,7 kartonik
Producent: Brown Forman
Cena:

139,00 zł

szt.
zobacz więcej
JACK DANIELS  1,75L JACK DANIELS 1,75L
Producent: Brown Forman
Cena:

239,00 zł

szt.
zobacz więcej
JACK DANIELS 0,5L JACK DANIELS 0,5L
Producent: Brown Forman
Cena:

85,00 zł

szt.
zobacz więcej
JACK DANIELS 0,7L JACK DANIELS 0,7L
Producent: Brown Forman
Cena:

89,00 zł

szt.
zobacz więcej
JACK DANIELS 1L JACK DANIELS 1L
Producent: Brown Forman
Cena:

145,00 zł

szt.
zobacz więcej
JACK DANIELS MINI 0,05 JACK DANIELS MINI 0,05
Producent: Brown Forman
Cena:

12,90 zł

szt.
zobacz więcej
JIM BEAM 0,7L goły JIM BEAM 0,7L goły
Producent: Lublin
Cena:

89,90 zł

szt.
zobacz więcej
JIM BEAM APPLE 32,5% 0,7L  goły JIM BEAM APPLE 32,5% 0,7L goły
Producent: Lublin
Cena:

89,90 zł

szt.
zobacz więcej

Bourbon

Czy bourbon to whisky?

Bourbon jest trunkiem tej samej kategorii co whisky, jednak w amerykańskiej interpretacji. Tak samo mamy zatem destylat zbożowy, który dojrzewa w beczkach, jednak różnice zaczynają się już na etapie wyboru surowców. Aby trunek mógł zostać nazwany bourbonem, musi spełnić kilka warunków. Pierwszym z nich jest konieczność zastosowania mieszanki zboża, w której kukurydza stanowi minimum 51%. Do dojrzewania mogą zostać użyte tylko nowe, wypalone beczki, a długość tego procesu musi trwać co najmniej dwa lata. Bardzo ważne jest także to, by wszystkie składniki były w pełni naturalne. Ostatnim warunkiem jest to, że destylat nie może mieć więcej niż 80% zawartości alkoholu. Spełniając te wszystkie kryteria podczas produkcji, otrzymujemy bourbon, czyli odpowiednik whisky w amerykańskiej odsłonie.

Jak powstaje bourbon?

O tym, jak powstaje bourbon, wspomina już poprzedni akapit, jednak rozwińmy trochę tę myśl. Mimo to, że wymagania są nieco niższe, kukurydza stanowi często 70% mieszanki zbóż. Uzupełnia się ją żytem, pszenicą lub jęczmieniem. Powstaje z nich zacier, który poddaje się fermentacji, a następnie destylacji. Powstały alkohol przelewa się do dębowych beczek – koniecznie wypalanych i pierwszego użycia – a po zakończeniu leżakowania rozcieńcza się go wodą do uzyskania pożądanego poziomu alkoholu, nie mniejszego niż 40%.

Jak pić bourbon?

Na pytanie „jak pić bourbon” można znaleźć wiele odpowiedzi. Możemy solo, w temperaturze pokojowej lub na kostce lodu, możemy też potraktować go jako bazę do rozmaitych drinków. To wszystko zależy od tego, jakie są Twoje preferencje.

Zatem jeszcze raz – jak pić bourbon? Tak jak lubisz! Nie jesteśmy zwolennikami wskazywania jedynej słusznej metody. Uważamy, że każdym alkoholem należy się delektować w sposób, jaki najbardziej nam odpowiada. Ale żeby wyrobić sobie gusta, trzeba przede wszystkim próbować, eksperymentować i sprawdzać. Dlatego już dziś wybierz bourbon najlepszy dla siebie i ciesz się nim w dowolnej formie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium