Zauważyłam, że regularnie – zwłaszcza w okresie przedświątecznym – internet dzieli społeczeństwo na dwie grupy – osoby, dla których sernik z rodzynkami jest barbarzyństwem, i tych, dla których rodzynki w cieście są miłym urozmaiceniem i dawką naturalnej słodyczy. Nie planuję oczywiście rozstrzygać tego sporu na łamach tego bloga (nie zdradzę też, po której stronie barykady stoję🙂), mnie chodzi jedynie o rodzynki. Bo w winiarstwie z suszonych winogron można stworzyć cuda. Sprawdźcie sami!
Wino z suszonych winogron
Badania archeologiczne potwierdzają, że już w starożytnym Rzymie winiarze zostawiali grona na zimę do podsuszenia. Pierwotnie miało to służyć produkcji naturalnie słodkiego wina, jednak już dziś ten zabieg wykorzystuje się w produkcji także win wytrawnych. Ale powoli…
Dlaczego wino z suszonych winogron jest wyjątkowe?
Winogrona poddaje się procesowi suszenia, aby uzyskać większą koncentrację cukru i smaku. Tuż po zbiorach specjalnie wyselekcjonowane grona suszone są na specjalnych matach lub zostają rozwieszone na specjalnych stojakach w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Długość suszenia winogron może być różna, a wszystko zależy od tego, jaki profil aromatyczno-smakowy winiarz chce uzyskać. W niektórych przypadkach winogrona suszone są na winorośli, jeszcze przed zbiorem.
Metoda appassimento
Metoda appassimento polega na wykorzystaniu w procesie produkcji suszonych winogron. Po zakończeniu procesu suszenia, winifikacja odbywa się podobnie jak w przypadku win klasycznych. Bardzo istotnym etapem jest proces fermentacji, która musi zostać w odpowiednim momencie przerwana – gdy wino uzyska odpowiedni poziom słodyczy i alkoholu. Następnie gotowy produkt dojrzewa w dębowych beczkach, a później jeszcze jakiś czas w butelkach. Wina, do produkcji których została wykorzystana metoda appassimento, mają zazwyczaj wyższy poziom zawartości alkoholu.
Metoda governo
Istnieje jeszcze jedna technika winifikacji, w której wykorzystuje się suszone winogrona – metoda governo. Jest ona charakterystyczna dla toskańskiego winiarstwa i jest związana z tradycjami tego regionu. W tym procesie podsuszane grona zostają dodane na końcowym etapie pierwszej fermentacji. Zastosowanie metody governo pozwala uzyskać miękkie, owocowe i przyjemne wino. W naszej ofercie mamy wino wytworzone z wykorzystaniem tej tradycyjnej metody winifikacji –
Appassimento, appassito czy passito? Czym się różnią od siebie?
Appassimento
Appassimento to nie wino, a nazwa metody. Często na etykiecie znajduje się właśnie zapis „appassimento” – ta informacja mówi o tym, że mamy do czynienia z winem, które zostało wytworzone z suszonych winogron. Zatem appassimento to nie jest rodzaj wina, a metoda jego produkcji. Spójrzmy na etykietę .
Wino appassito
Wino appassito jest to wino wytworzone za pomocą metody appassimento, czyli z suszonych winogron. Gdy zobaczymy taki zapis na etykiecie, możemy z dużym prawdopodobieństwem szacować, że mamy do czynienia z winem o wyższym stopniu wytrawności, z mniejszą ilością cukru resztkowego. Do produkcji win appassito wykorzystywane są winogrona, które suszone były nieco krócej niż w przypadku win passito. Doskonałym winem appassito w naszej ofercie jest .
Wino passito
Wino passito jest to określenie, które stosuje się do opisania win, które także zostały wyprodukowane metodą appassimento, czyli z suszonych winogron. Jednak w tym przypadku proces suszenia winogron jest znacznie wydłużony, aż winogrona zaczynają przypominać rodzynki. Dzięki temu powstaje wino naturalnie słodkie z wysokim poziomem alkoholu. Sprawdźcie sycylijskie T.
Amarone
Amarone jest ikoną włoskiego winiarstwa i jednocześnie najbardziej znanym winem produkowanym z użyciem metody appassimento. Tutaj proces produkcji jest już dużo bardziej sprecyzowany. Żeby wino mogło nazywać się Amarone, musi zostać wytworzone z użyciem suszonych winogron odmian: corvina, rodinella i morinara w apelacji Valpolicella, w okolicach Werony. Długość suszenia winogron oraz czas dojrzewania w beczkach także są ściśle określone. Amarone zawsze jest winem wytrawnym. Bardzo polecam , wielokrotnie nagradzane, doceniane na całym świecie wino najwyższej jakości.
Jak smakuje wino z suszonych winogron?
Wino z suszonych winogron ma dużo większą koncentrację smaku i aromatu. Efekt końcowy zależy od tego, z jakich odmian winogron wino powstało, jak długo winogrona były suszone, jak przebiegała fermentacja czy jak długo dojrzewało później w beczkach. Wyższa zawartość cukru w winogronach powoduje, że mamy do czynienia z winem mocniejszym i o wyższej zawartości cukru.
Do czego podawać wino wytworzone metodą appassimento?
Wszystko zależy od tego, jakie to jest wino – białe, czerwone, słodkie, wytrawne? Co do zasady – możemy zastosować te ogólne, które służą nam w przypadku win klasycznych. Wina wytrawne czerwone wyprodukowane metodą appassimento będą zatem doskonałe do grillowanych mięs, mięsnych sosów, chorizo czy włoskich wędlin. Natomiast te słodsze wersje win – passito – sprawdzą się jako płynny deser, dodatek do deserów czy wino kontemplacyjne.