Producenci
„Calvados to coś więcej niż trunek, to sposób bycia” 0

Tak jak w piosence, którą cytuję, zamieńmy dziś Pałac Kultury na Łuk Triumfalny; przenieśmy się do Francji, by poznać wyjątkowy i – jakże niesłusznie – nadal mało popularny w Polsce calvados. Zrozumiecie, jak to się stało, że calvados zyskał popularność dzięki mszycy, która zniszczyła francuskie winnice, dowiecie się, jak wybierać calvados na podsatawie informacji na etykiecie, a także poznacie sposoby spożywania tego znakomitego trunku. Zapraszam 🙂

Calvados – smak z normandzkich sadów

Popularność zbudowana na nieszczęściu

Pierwsze wzmianki dotyczące calvadosu pochodzą z 1553 roku, jednak dopiero w XIX wieku trunek ten zyskał popularność. Destylat z jabłek zawsze był w cieniu sławy koniaku i armaniaku. Wszystko się zmieniło, gdy winnice francuskie zdziesiątkowała filoksera. Z uwagi na brak dostępu do surowca niezbędnego do wytwarzania wspomnianych trunków, całą uwagę skupiono na calvadosie. Kolejnym czynnikiem, który spowodował zamieszanie wokół tego destylatu, było wydanie powieści Łuk triumfalny, w której bohaterowie raczyli się właśnie calvadosem. Każdy miłośnik twórczości Remarque’a pragnął spróbować trunku, który towarzyszył bohaterom na każdym kroku. Ponoć ukazanie się wspomnianej powieści w Ameryce spowodowało, że przez chwilę producenci calvadosu nie nadążali z jego produkcją.

Rodzaje calvadosu

Calvados jest to rodzaj brandy, czyli destylat soku z owoców, w tym przypadku jabłek i gruszek. Produkcja tego trunku jest uregulowana prawnie. Na rynku dostępne są różne rodzaje calvadosu, a wiedzę na temat zawartości konkretnej butelki możemy zdobyć na podstawie informacji zawartej na etykiecie. Interesuje nas między innymi apelacja, z której pochodzi produkt, oraz wiek destylatu. W apelacji Pays d’Auge AOC produkuje się, według bardzo restrykcyjnych przepisów, wysokiej jakości calvados z jabłek, czasem z dodatkiem maksymalnie 30% gruszek. Natomiast w Domfrontais AOC poddaje się destylacji mieszankę, w której minimum trzydziestoprocentowy udział ma cydr gruszkowy. Jest też Calvados AOC, apelacja, w której panują najbardziej liberalne przepisy produkcji calvadosu.
O wieku calvadosu informują następujące określenia: Fine starzony minimum dwa lata w beczkach, reserve co najmniej trzy, VSOP mówi nam o minimum czterech latach starzenia, a hors d’age, extra czy XO oznacza się destylaty minimum sześcioletnie.
Różne rodzaje calvadosu dają odmienne wrażenia aromatyczno-smakowe, warto wśród nich odnaleźć ten, który wpisuje się w nasze indywidualne preferencje.

Jak pić calvados?

Za chwilę się przekonacie, że calvados można pić zawsze i do wszystkiego. Niezależnie od okazji, nastroju czy menu. Sprawdźcie sami!

Trou normand, czyli normandzka dziura

Calvados pija się zarówno jako aperitif, jak i digestif. Istnieje także stary zwyczaj spożywania calvadosu między posiłkami, który ma na celu wzmocnić trawienie oraz przygotować żołądek na kolejne dania. Trou normand to zwyczaj wyjątkowy, ponieważ w tym przypadku porcję calvadosu spożywa się cul sec, czyli do dna, co niektórzy mogą uznać za profanację. Jednak w tym miejscu należy się po prostu zastanowić, czy chcemy delektować się smakiem destylatu, czy uzyskać efekt terapeutyczny dla organizmu.

Calvados i jedzenie

Calvados można także łączyć z jedzeniem. Jest świetnym składnikiem deserów lodowych, zwłaszcza sorbetów. Doskonale odnajdzie się w towarzystwie przystawek w postaci deski serów lub owoców. Francuzi często wykorzystują calvados jako dodatek do espresso, by zrównoważyć smaki, a nazywają to café-calva. Jeden z producentów calvadosu, z którym współpracujemy – Christian Drouin – dokłada cegiełkę do utrzymania popularności tego napoju poprzez kolaborację z paryskimi kawiarniami, w których podawana jest café-calva.

Koktajle z calvadosem

Calvados doskonale nadaje się do mieszania. Satysfakcjonujący efekt da w prostym połączeniu z tonikiem lub piwem imbirowym, ale entuzjaści bardziej wyszukanych koktajli także go polubią.
Ciekawy rezultat uzyskamy po zmieszaniu calvadosu z likierem triple sec i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach miesza się w shakerze, wlewa do kieliszka koktajlowego, dekoruje pomarańczą lub cytryną i voilà!
 
Na koniec dodam, że ja daję wiarę temu, że po ukazaniu się Łuku triumfalnego mogło calvadosu zabraknąć. Mnie także w mojej karierze zdarzyło się rozmawiać z klientkami, które przychodziły do mnie z pytaniem o calvados, ponieważ właśnie skończyły czytać powieść Remarque’a i zaintrygował je trunek, który bohaterowie popijają przy każdej możliwej okazji.
 
*Cytat pochodzi z piosenki Wojciecha Młynarskiego Bohaterowie Remarque'a.
 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium